Aikidoschool Niek Zandee

Aikido voor jong en oud in Roosendaal en Zevenbergen

Jeugd Aikido

Aikido voor kinderen

Aikido voor kinderenHeel vroeger waren er in Japan, een land heel ver weg aan de andere kant van de wereld, ridders en die noemden ze Samoerai. Die moesten heel goed kunnen vechten. Meestal droegen ze een Hakama. Dat is een broek met heel wijde pijpen. Als je niet goed kijkt lijkt het net een jurk. Vaak droegen ze ook een harnas om zich te beschermen. Ze vochten met allerlei wapens zoals speren, zwaarden, messen, stokken, pijl en boog. Ook moesten ze heel goed kunnen paardrijden, zwemmen, sluipen, rennen, klimmen, zich verstoppen.

Op een dag was er een jongetje die heette Ueshiba (Morihei). Hij was erg klein en heel vaak ziek. Zijn vader zei tegen hem dat hij moest gaan trainen zodat hij sterk en gezond zou worden. Dat wilde hij wel. En hij vond het zo leuk dat hij van alles ging doen. Hij leerde judo, karate, zwaardvechten, stokvechten, jiu jutsu en nog veel meer. Hij wilde net zo groot en sterk worden als een echte Samoerai.

kinder-aikidoToen hij groot was, kon hij zo goed vechten dat iedereen naar hem toe kwam om van hem te leren. Hij werd O-sensei genoemd, dat betekent: de grote meester. Hij kon van iedereen winnen, maar hij was niet zo gelukkig. Hij dacht: iedere keer als iemand een gevecht wint, is er steeds een verliezer. Steeds is er 1 iemand blij en steeds is er 1 iemand verdrietig. Als dat zo doorgaat zijn er straks nog maar een paar blije mensen en een heleboel verdrietige mensen.

Toen zei hij: weet je wat! Als ik nou eens iets bedenk waardoor de mensen niet meer hoeven te vechten. Want als je niet hoeft te vechten, hoeft er ook niemand te verliezen. En als er geen verliezers zijn, zijn er alleen maar winnaars en dan is iedereen blij. Toen heeft hij Aikido bedacht.

Om Aikido te oefenen hoef je helemaal niet groot en sterk te zijn. Iedereen kan het doen. Ook kinderen of heel oude mensen. Dat komt omdat je leert om niet te vechten. Als je wilt vechten, moet je minstens met zijn tweeën zijn. Als 1 van de twee niet vecht, kan de andere ook niet vechten! Dan stopt het gevecht. 'Maar als ik niks terug doe dan word ik toch zo in elkaar getimmerd!', zul je misschien wel denken. Dat klopt! Daarom leren we met aikido dat je niet hoeft te vechten en toch niet in elkaar geslagen wordt. Nu denk je vast:'hoe kan dat nu weer?' Dat leer je samen met je vrienden en vriendinnen in de aikidoles. Je leert veilig vallen en rollen en jezelf beschermen in allerlei situaties. Je wordt er soepel en lenig van. We doen ook leuke spelletjes en je leert zelfs wat Japanse woorden. Maar het is vooral heel erg leuk!

'Ja maar hoe zit het nou met dat niet vechten en toch allebei winnen enzo?'

Stel je eens voor:

Het is lekker weer en je wandelt op een smal paadje in het park. Plotseling komt er iemand heel hard de bocht om fietsen, recht op je af. Wat doe je?

1. Je rent er luid roepend op af en probeert de fietser tegen te houden.

2. Je blijft stokstijf staan van de schrik.

3. Als hij vlak bij is doe je een stapje opzij en wandelt rustig verder.

Probeer te bedenken wat er gebeurt bij de keuze die je gemaakt hebt.

Begin je het al te begrijpen?

Aikidoschool Niek Zandee

De Aikido lessen worden verzorgd door Niek Zandee (5e Dan).

 

Niek Zandee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Aikidoschool is gevestigd sinds 1996.

 ---

anpic org

 

Aikidoschool Niek Zandee is wettelijk verplicht toestemming te vragen voor het gebruik van cookies. Deze hoef je eenmalig te accepteren. Klik op 'Ok' als je al geïnformeerd bent over het gebruik van cookies.